VPM Vega Site IV – ENI PARK –

Alberto Dal Bo, Leandro Varillas Sànchez, Alessio Milan, Thomas Pesce

EN/ The initial analysis highlighted a very complex picture of the territorial system in question.The emerging criticalities are multiple, they trigger mechanisms that interferete between them and it involve the entire resident population.

We can say that the pollution of the soils caused by large industrial companies during the industrial sprawl of decades ago, together with the infrastructural barrier that results in marginalization, disconnection, degradation and insecurity with Mestre and, finally, the hydraulic risk resulting from soil impermeabilization, among all the matters that Marghera raises, are those which need more careful reflection today and in the future.

Eni Park is the project proposal that we have defined by aiming to formulate a possible scenario in response to the aforementioned criticalities.The architectural devices generating the project that focus on Refinery Island, are the upgrading of the West shore, the reforestation of the central area with the lowland forest and a surface impoundment system near the lagoon edge.It is expected that these processing processes can be managed through agreements between the public administration and the private entity Eni, with a gradual relocation of the refinery activities. Precise interventions to be carried out by phases on large-scale of time and space.

The shore will host in the northern area, the closest to the Vega, a widespread research center. Existing buildings will be reconverted to respond to the new functional program. New buildings in the project will be the Research Ateliers: work spaces on pilotis that insist on the concrete-foundations of the old silos. A further project artifact is the elevated linear structure along the edge of the quay, designed to host multifunctional activities.

The forest will cover an area of 43 hectares (65,000 plants between native trees and shrubs). Inside it will interact with each other three different ecosystems: the forest, the wetlands and the meadow. It will be realized according to the specification of the Querco Carpineto planziale, the typical formation of the venetian valley.The many existing silos will be used as storage booths for the most polluted soil.

The hydraulic system, taking advantage of the slope of the soil, it will end in the surface impoundment area (total flow 95000mc) after passing trough a depuration treatment. In the final scenario it is planned to remove the bulkheads and the carotage of the waterproof clayey base.

A slow-moving ring system will embrace the forest and connect with Via Torino in Mestre crossing the Via della Libertà and the railway line along an elevated cyclopedonian gangway.

 

IT/ L’analisi condotta nella fase iniziale ha evidenziato un quadro molto complesso del sistema territoriale in questione.Le criticità emerse sono molteplici, innescano meccanismi interferenti tra loro e coinvolgono tutta la popolazione residente.

Possiamo affermare che l’inquinamento dei suoli provocato dalle grosse imprese industriali durante lo sprawl industriale dei decenni scorsi, assieme alla barriera infrastrutturale che determina marginamento, sconnessione, degrado e insicurezza con Mestre e al rischio idraulico conseguente all’impermeabilizzazione dei suoli sono, tra tutti i temi che Marghera solleva, quelli che più necessitano di un’attenta riflessione oggi e nel futuro.

Eni Park è la proposta progettuale che abbiamo definito mirando alla formulazione di uno scenario possibile in risposta a tali criticità appena menzionate.I dispositivi architettonici generatori del progetto che si focalizza nell’Isola delle Raffinerie sono la riqualifica della banchina Ovest, la riforestazione dell’ area centrale con il bosco di pianura ed un sistema di lagunaggio delle acque di scolo a ridosso del bordo lagunare.Si prevede la possibilità di gestire questi processi di trasformazione mediante accordi tra l’amministrazione pubblica e l’ente privato Eni con una graduale delocalizzazione delle attività di raffineria. Interventi precisi da attuarsi per fasi su larga scala temporale e territoriale.

La banchina ospiterà nell’area Nord più in prossimità con il Vega, un centro di ricerca diffuso. Gli edifici preesistenti saranno riconvertiti per rispondere al nuovo programma funzionale. Nuovi edifici di progetto saranno gli Atelier di ricerca: spazi di lavoro su pilotis che insistono sulle basi di calcestruzzo dei vecchi silos. Un ulteriore manufatto di progetto è la struttura lineare sopraelevata lungo il bordo della banchina destinata ad accogliere attività polifunzionali.

Il bosco ricoprirà un’area di 43 ettari (65.000 piante messe a dimora tra specie arboree e arbustive autoctone). Al suo interno interagiranno tre diversi ecosistemi: il bosco, le aree umide e il prato. Verrà realizzato secondo le specifiche del Querco Carpineto planziale ovvero la formazione tipica della pianura veneta.I numerosi silos esistenti sarano utilizzati come delle cabine di stoccaggio per il terreno più inquinato.

Il sistema idraulico sfruttando la pendenza del suolo convoglierà le acque nella zona di lagunaggio (portata totale 95.000mc) previo il trattamento di un depuratore, allo scopo di depurare le acque che sfociano in laguna e abbassarne la salinità. Nello scenario finale si prevede la rimozione delle parancole ed il carotaggio del fondo impermeabile argilloso.

Un sistema di mobilità lenta ad anello abbraccerà il bosco e si collegherà con Via Torino a Mestre attraversando in quota Via della Libertà e la tratta ferroviaria con una passerrella ciclopedonale.

 

ES/ El análisis llevado a cabo en la fase inicial ha evidenciado una imagen muy compleja del sistema territorial en cuestión.Los problemas surgidos son múltiples, desencadenando mecanismos interferentes entre ellos e involucrando a toda la población residente.

Podemos afirmar que la contaminacioón de los suelos provocada por la gran actividad industrial durante la expansión industrial de las decadas pasadas, junto con la barrera infraestructural que provoca marginamiento, desconexión, degrado e inseguridad con Mestre y el riesgo hidráulico consecuente a la impermeabilización de los suelos son, entre todas l­­as cuestiones que plantea Marghera, las que mas necesitan de una atenta reflexión hoy y en el futuro.

Eni Park es la propuesta proyectual que hemos definido atendiendo a la formulación de un escenario posible en respuesta a tales problemas que acabamos de mencionar.Los dispositivos arquitectónicos generadores del proyecto que se focalizan en la isla de las Refinerias son la recalificación del muelle oeste, la reforestación del área central con el bosque de llanura y un sistema de lagunaje de las aguas de drenaje cerca del borde de la laguna.Se prevé la posibilidad de gestionar estos procesos de transformación mediante acuerdos entre la administración pública y la entidad privada Eni con una deslocalización progresiva de las actividades de la refinería. Intervenciones precisas a llevarse a cabo por fases de larga escala temporal y territorial

El muelle albergará en el área norte más próxima al Vega, un centro de investigación difuso. Los edificios preexistentes se reconvertirán para responder al nuevo programa funcional. Los nuevos edificios del proyecto seran los Talleres de investigación: espacios de trabajo sobre pilotis que se apoyan sobre las bases de hormigón de los antiguos silos. Otro elemento del proyecto es la estructura lineal elevada a lo largo del borde del muelle destinada a acoger actividades polivalentes.El bosque recubrirá un área de 43 hectáreas (65000 plantas entre especies arbóreas y arbustivas autóctonas. En el interior interactuarán tres diferentes ecosistemas: el bosque, las áreas húmedas y el prado. Será realizado según las especificaciones del ‘Querco Carpineto planziale’ sobre la formación típica de la llanura padana.Los numerosos silos existentes serán utilizados como cámaras de almacenamiento para el terreno más contaminado.El sistema hidráulico, modificando la pendiente del suelo, terminará en el área de lagunaje (capacidad total de 95000mc) tras el previo tratamiento de una depuradora. En la etapa final se prevé la eliminación de las pantallas de tablestacas y la perforación del fondo impermeable arcilloso.

Un sistema de movilidad lenta en anillo abrazará el bosque y se conectará por Via Torino con Mestre atravesando en altura la Via della Libertà y la red ferroviaria con una pasarela ciclopeatonal.


    E-Studio

    This web platform for urban design e-learning is develop in the framework of an Erasmus+ strategic partnership funded by the European Commission between the Faculty of Architecture of Université Libre de Bruxelles (ULB), the Università Iuav di Venezia (IUAV) and the Escola Tècnica Superior d'Arquitectura de Barcelona (ETSAB) of the Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).

    Website made by Variable